Bobcat

ERJ-II, YLA2, KTK-III, Fn

KutsumanimiBijou RekisterinumeroVH21-012-0035
RotuKWPN Säkäkorkeus164cm
Sukupuolitamma Värimustankimo
Syntymäaika20.02.2021 Kanada 16v Koulutustasore 140cm
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaCedar Creek

Luonne

Kanadan Sudburyssä syntynyt Bobcat on heräteostos. Pariskunta oli kisa retkellä ja päätyi pyörähtämään Cedar Creekin tilalla, nähtyään netissä ilmoituksen myytävästä nuorukaisesta. Tamma jota Bijouksi kutsutaan, oli vielä tuolloin pieni musta varsa. Se on vuosien saatossa lähtenyt kimoutumaan kauniisti. Mutta tottahan se oli mukaan otettava, vaikkei se kapasiteetiltaan oikein sopinut suunnitelmiin. Tamma ei loistanut luonteensa puoleltakaan, mutta on silti omistajalleen erityisen rakas.

Bijou on kaunis ja henkeäsalpaavan näköinen tamma. Älä anna kuitenkaan ulkonäön hämätä ihan liikaa; nuorukainen on oikea tuhmeliini, eikä tuon itsekkäänkin itsevarmalta pikkuvanhalta asenteelta voida välttyä melkein milloinkaan. Tyhmän uhkarohkeasti tuo lähtee yrittämään vaikeimpiakin asioita, joskus saaden kokea epäonnistumisen kovan kohtalon. Harvoin ihan tämänluonteista hevosta näkee, hän tekee käsittelystään oikeasti välillä vähän hankalaa, milloin heitellään tavaroita tai milloin on loimi tuhannessa kappaleessa tarhan mutaisimmassa kohdassa. Varaathan siis mukaasi todella paljon huumorintajua, kun puuhailet pienen pirulaisen kanssa. Ratsastaessa hän on yleensä ihan mukava, mutta ratsastajan virheet saavat hänet vähän tuhmailemaan; hänen tuntuu olevan todella vaikea sietää virheitä, tuntuu usein siltä, että hevonen ajattelisi jopa itse suorittavan paljon paremmin ilman ratsastajan tuomaa "rasitetta". Esteillä tamma on todella itsevarma, koittaa mukamas niinkin hyvin hoitaa kaikki tehtävät ihan helpoimmista vaikeimpiin ja suorittaminen ei olekaan ikinä ollut tammalle ongelma, hän lähtisi varmasti suuren hevosen elkein tekemään mitä vain, mutta auta armias sitä millainen kohtaus saadaan siitä, jos askel ei sopinutkaan tai mukaan tulee puomi. Bijou on oikeasti tuhma hevonen, mutta jos oikeasti satut löytämään samankaltaisen aaltopituuden ja tähdet ja kuu ivat sattumalta samalla aaltopituudella, on tamman kanssa työskentely välillä erittäinkin mukavaa. Maastossa tyhmän rohkea, melkein jopa lapsellisen aikuismainen, kävelisi varmaan karhun luokse todistaakseen omaa rohkeuttaan, tai jotain sinnepäin.

Ruokintatilanteissa hän on vähäsen possu, ei meinaa antaa ihmiselle millään omaa tilaa ja tunkee ärsyttävästi syliinkin asti, jonka takia ruoat syödään vähän turhankin usein maasta, oman kipon sijaan. Tuo on liikkeidensä kanssa salaman nopea, harvoin kerkeää tajuamaan, että ruokinta ämpäri onkin jo maassa, eikä siellä missä sen todellakin kuuluisi olla. Ruokien tiputtamisen jälkeen tuo mulkaisee ihmistä, kuin sanoen "Etkö sinä tiedä, että ruokien paikka ei ole lattialla" vaikka tilanne usein oli ihan hevosen oma moka. Vaikka tamma onkin hiukan oikukas, on se todella skoupikas ja hieno hevonen, joka on vain vähän omanlaisensa.
© Pöppis

Sukutaulu

i. Stardom Calls
westf mkm 166
KTK-II, ERJ-II, Fn
ii. Staragony
westf trn 165
iii. Starryeyed xx mrn 161
iie. Gretna G westf mkm 168
ie. Rowena Calls
westf mkm 165
iei. Ronaldo Calls westf mkm 170
iee. Helga v.d. Felke hann rn 166
e. Groot Bouquet
rtkm 168
PP-MVA
ei. Luft up!
holst rnkm 171
eii. Labertasche holst rt 172
eie. Passion holst mkm 167
ee. Ruiker
prt 166
eei. Intrigieren F kwpn tprn 168
eee. Galadrial rtkm 165

Jälkeläiset

  • 12.06.21 t. Catnip (i. Canto del Cisne)
  • 28.11.21 o. Burmese G. (i. Centurion) KTK-II, EV-II
  • 10.06.22 t. Babirusa G. (i. Navy Admiral v. Helmwald)

Laatuarvostelut

ERJ Laatuarvostelu

31.08.22 - ERJ-II - 93.5p

YLA Laatuarvostelu

30.09.22 - YLA2 - 84.5p

Kantakirjaus

4/2021 - KTK-III - 60.7%

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

NJ Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

PKK Näyttelyt (PKK4081)

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Kisatulokset

ERJ sijoitukset

Kilpaillut porrastetut loppuun.

Valmennukset

3/2021 estevalmennus, valmentaja: Oliver Baffner
Ja sitten voit ruveta tulemaan puomeille. "Laske askeleet mielessäsi” Oliver ilmoitti pudottaessaan perässään puomeja jonoon vähän uran sisäpuolelle. Valmennettavana ei tällä kertaa ollut tuttu ratsukko, vaan Kerttu Ylikruuvi ratsunaan kimo puoliveritamma Bobcat, eli Bijou. Vähän myöhässä oli mies tullut paikalle, mutta ratsukko oli hyvin lämmitellyt siinä kymmenessä minuutissa, jonka Oliver oli missannut. Mies oli kasannut, onneksi jo edellisiltana, esteradan, joka koostui pystysarjasta, useammasta pystyesteestä ja okserista. Korkeus luokkaa 90 – 120cm, mutta tiet sitäkin kinkkisempiä. Tietenkin aloitettiin armollisesti, ja esteet laskettiin polvenkorkuisiksi ristikoiksi, josta nostettiin pikkuhiljaa pystyiksi. Ratsukko sai Oliverilta heti alkuunsa kehuja kauniista laukanvaihdoista, vaikka vauhti ja vaativuusaste oli selvästi tuskastuttavan alhainen tamman mielelle. Askelten määrän laskeminen neljän esteen sarjalla, jonka perässä oli okseri, vaati keskittymistä kummaltakin osapuolelta ja Oliver käveli ympäri maneesinpohjaa antaen ohjeita, korostaen imitoi kuinka selässä itse tekisi. Vähän tahtoi Bijoun käännöksissä laiskotella, joiden korjausliikkeille tamma vähän aluksi kiukutteli ja ne kauniit laukanvaihdot olivat ajoittain kovin liioiteltuja hevosen osalta. Oliver kehotti Kerttua muistamaan hengityksen ja pysyvän itse suorassa. Tämän huomatessaan ja korjatessaan, tammakin hieman rajoitti menoaan, eikä poukkoillut tai puskenut lapansa kanssa minne sattui.
“Yksi... Kaksi... Hienoa! Sitten pari kertaa uudestaan, mutta jätä sininen pysty pois”, mies kehui, kun ratsukon reitit esteille olivat suorat, askeleet mahtuivat sarjalle ja tamma pysyi keskittyneenä. Vielä pariin kertaan sama rata, ja se olisi siinä. "Noniin, tähän on hyvä lopettaa” mies ilmoitti hymyillen, kun Bijou radan viimeiseltä esteeltä laskeutui päätä nakellen. Loppuverryttelyjen jälkeen Oliver lähti ratsukon kanssa maastoon kävelemään loppukäynnit, jossa samalla he kävivät läpi valmennuksen alusta loppuun. Mies antoi palautetta ja vinkkejä jatkoon ratsastukseen ja nuoren hevosen kanssa harrastamiseen liittyen, kokemusta kun on kertynyt vuosien varrella. On siis mahdollisesti jotain tietoja ja taitoja, mitä jakaa muillekin. Yleisesti Kertulla ja Bijoulla valmennus meni hienosti, lähes nappisuoritus, jos niitä tamman kiukutteluja ei oteta huomioon – ne tosin voinee myös laittaa nuoren ikänsä piikkiin.

Päiväkirja

9/2022 Pelottava Bijou, kirjoittaja: Marjahilla
Vaimoke Majiná oli jo sitä kokoluokkaa vauvamahansa kanssa, että hoidin hevosia vähän enemmän itse. Vaikka tämä vaati saada toisinaan rehkiä, pyh pah. Muka “hyvä olo, hyvä päivä”, juu silti voisi mielestäni mennä vaikka istumaan alas. Me pärjättäisiin kyllä Bijoun kanssa - ehkä. Tämä tamma ei ollut nimittäin sieltä ihan helpoimmasta päästä. En oikeastaan tiedä miksi vitussa ostin koko konin. Kai se oli joku hetkellinen idiotismi kohtaus. Bijou hyppäsi 140 cm ratoja ja niitäkin vain parhaina päivinään. Possuili, sotki minkä kerkesi ja oli vielä ärsyttävä bitch kaikille. Silti varmaan itkisin sen haudalla kolme viikkoa syömättä ja juomatta, vaikka myrsky sään armoilla. Saatoin jo nähdä Bijou haamun välinpitämättömän ja inhosta vääristyneen ilmeen, kun se katsoisi vierestä minun rääkymistäni. Mutta vielä se oli elävienkirjoissa - valitettavasti. Tuijotti minua sivusilmällä tässä tallin käytävällä. Tarkasteli mitä tein, jotta voisi protestoida 5 sekuntia ennen, kuin olen edes päättänyt nostaa pakista jonkun tietyn tavaran. Mulkaisin tammaa takaisin, katseemme kohtasivat hetkeksi. Jäimme tuijottamaan toisiamme. Oliko tämä kilpailu? Minä en murtuisi tuon jääkylmä katseen alla, en varmasti! Näin miten Bijou hitaasti siristi silmäänsä minulle, sekunti sekunnilta yhä enemmän. Fuck! En voinut mitään, oli pakko luovuttaa ja katsoa poispäin. Tamma näytti tyytyväiseltä ja siirtyi tuijottamaan taas eteensä. Pelottava elikko, saisi ehkä sittenkin tulla se Maikku hoitamaan. Nämä muijat tuli keskenään paremmin toimeen. Varmaan yhdessä puhuivat musta paskaa ja Bijou hirnua hirittäisi minkä ehtisi. Kannustaisi vaimoani ottamaan minusta eron ja kasvattamaan lapset mielummin hänen kanssaan tuolla laitumella. Mutta ei, ainakaan vielä se ei ollut saanut vaanittua vaimoani minua vastaan. Vaikka muutaman pienen riidan se oli onnistunut pystyttämään.

3/2022 Näyttelykehässä, kirjoittaja: Marjahilla
Bijoun pää poukkoili puolelta toiselle, sen kävellessä reippaasti perässäni. Olin taluttamassa tammaa näyttelykehään. Yhteen sen välttämättömimmistä, sillä Bijou vihasi seistä paikallaan, varsinkin kun ympärillä pyöri hermostuneita nelijalkoja. Rouva ei tullut toimeen kovin monien lajitoveriensa kanssa. Vain jos tarhassaan seuraa pitävä yksilö oli pystyyn kuollut vanhus, saattoi Bijou pitää kasvot vähintään peruslukemilla tai jopa joskus ihan pirteänäkin. Parhaiten se kuitenkin viihtyi yksin. Kehän toisella puolella oli joku ihme elvistelijä, se haki tuimaa katsekontaktia Bijoun kanssa. Pian tämän jälkeen huomasin tuijottavani sen käsittelijää suoraa silmiin, yhtä haastava katse kasvoillani, kuin hevosellanikin. Me vietäisiin kyllä tämän kehän voitto, tänne ei oltu tultu turhaa stressaantumaan hyörijä pyörijöiden takia.