A.D. Abbeyfield Joseph

KTK-II, YLA3

KutsumanimiJosh RekisterinumeroVH14-017-0180
Rotushetlanninponi Säkäkorkeus103cm
Sukupuoliori Värimusta
Syntymäaika06.09.2013 Suomi 26v Koulutustaso
Ennätys | Startit
helppo C / 40cm
2.41,4 | 39: 7-1-4 (1757v€)
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaJannica (VRL-04799)

Luonne

Josh on pieni musta hurmuriponi, joka nappisilmillään valloittaa varsinkin perheen naisväen sekä lasten sydämet. Oriksi sitä on vaikea uskoa, sen verran hyväkäytöksinen ja järkevä se osaa olla myös käytöksensä puolesta. Hoitotilanteissa poni on ihan jokaisen käsiteltävissä, sillä se on joka tilanteessa rauhallinen ja hyväkäytöksinen. Sen voi huoletta antaa siis vaikka lastenkin puunattavaksi, sillä shetlanninponi seisoo paikallaan vaikka iäisyyden, ja nauttii jokaisesta saamastaan paijauksesta ja huomionosoituksesta. Kaviot nousevat kiltisti eikä se satulastakaan sano mitään suitsista puhumattakaan. Orin saa laitettua halutessaan hetkessä valmiiksi, sillä mitään ylimääräisiä ongelmia ei musta poni hoitajalleen aiheuta. Talutustilanteissakin se kuuntelee käsittelijäänsä, ja toisaalta osaa myös olla varovainen jos käsittelijä on esimerkiksi poninhoitoa opetteleva eskari-ikäinen. Se ei turhia hötkyile vaan päinvastoin kulkee joskus vähän turhankin rauhallisesti, mutta toisaalta sen saa myös liikkeelle pienellä pyynnöllä.

Josh toimii niin kärryjen edestä kuin pienikokoisten ihmisten ratsastamanakin, ja se suorastaan rakastaa myös irtohypytystä. Irtona pomppiessa se tuntuu kasvavan ainakin puoli metriä korkeammaksi, sellaisella innolla se esteiden yli karauttaa. Ratsastaessa Josh on kuuliainen ja kiltti, mutta toisaalta siltä löytyy shetlanninponiksi myös melko paljon liikettä. Vähän osaavamman kuskin kanssa siitä saakin oikein nättiä työskentelyä irti, ja on se myös helpoissa koululuokissa kilpaillut ihan kohtalaisella menestyksellä. Raviponina Josh on myös näyttänyt osaamistaan, ja kärryjen edessä se onkin oikea pieni pallosalama. Nopeudestaan huolimatta se on myöskin kuuliainen ja yksinkertainen ohjastettava, ja Josh sopiikin siis oivasti myös lasten ensimmäiseksi opetusmestariksi raviohjastamisen saloihin. Se kuuntelee ohjastajaansa tarkkaavaisesti, mutta toisaalta on koko ajan myös valmis antamaan kaikkensa, ja juoksemaan sydämensä kyllyydestä kilpaa muita poneja vastaan. Kilpailupaikoilla pikkuori ei anna suuren maailman hämmentää, vaan se käyttäytyy oikein mallikelpoisesti. Se ei häiriinny tammoista tai edes räpsyvistä salamavaloista ja äänekkäistä katsojista, vaan keskittyy suoritukseensa herkeämättä. Trailerissa ja hevosautossa se matkustaa kuin oikea mallioppilas, ja Josh sopiikin siis tarvittaessa vaikka heikkohermoisemman hevosystävän rauhoittavaksi kuljetuskaveriksi.

Sukutaulu

i. Little Pepper
m 107
KTK-III, SHLA-III
ii. Noble King
m 96
iii. Gamin m 98
iie. Hellen mvkkokrj 96
ie. Chickasaw
m 106
iei. Tibur Club m 101
iee. Mary m 105
e. Ruusukkeen Alva
rn 100
ei. Hugo
m 106
eii. Elvis m 104
eie. Kiss Me trn 94
ee. My Only
m 107
eei. Nasehent rnvkk 91
eee. Lyliad prt 107
ii. Noble King on esikantakirjaan päässyt komea ori, jolla on lähes kaikista lajeista kattavat sijoitukset, vaikkakin esteiltä orilla on eniten voittosijoja. Noble King on kotimaassaan Britanniassa hyvin tunnettu ja arvostettu ori, jolla on kymmenen hienoa jälkeläistä. Noble Kingin suku on hieman tuntemattomampaa vaikkakin myös sen suvusta löytyy hienoja periyttäjiä sekä estekenttien hirmuja. Erityisesti orin tammasukulaiset ovat myös palkittuja hienosta ulkomuodostaan.
ie. Chickasaw on hurmaava tamma, joka on useasti palkittu kunniamaininnalla näyttelyissä. Estetykkinäkin tunnistautuva Chickasaw on kahminut estekisoista urallaan reilut 10 sijoitusta ja varsojakin se on ehtinyt tehdä peräti 12! Chickasawin suvusta ei ole hirveästi tietoa eivätkä sen sukulaiset ilmeisimmin ole olleet mitenkään erityisiä rodun kehitykselle. Tamman jälkeläiset sen sijaan ovat tunnettuja kestävyydestään etenkin kenttäratsuina ja onpa Lidin näyttelyurankin alku osoittautunut lupaavaksi.
ei. Hugo on ruotsalainen kantakirjaori, joka on kisannut suurissa luokissa menestyksekkäästi. Orilla on myös kisattu rataesteiden lisäksi muutamia kenttäluokkia mielenvirkeydeksi. Koulupuolella orilla ei olla kisattu, liekö syynä omistajan haluttomuus vaiko orin kapasiteetin puute koulupuolelle. Luonteeltaan ori on kuitenkin hyvin rauhallinen, mutta kunnon kisahepan tavoin saattoi kuumeta radalla. Ori on kooltaan melkoisen pieni, joten se on kisannut paljon myös junnuluokissa.
ee. My Only edustaa harvinaisempaa sukulinjaa, jonka vaiheista ei täällä Suomessa saakka juuri ole tietoa. Tamma on kuitenkin ollut kaunis rotunsa edustaja ja luonteeltaan lauhkea kuin lammas. Tamma menestyi näyttelyissä ja on palkittu useassa maassa. Tammalla kisattiin pääasiassa koulua jopa aluetasolla lähimaissa. Muista jälkeläisistä ei meillä valitettavasti ole tietoa.

iii. Gamin ei ollut ulkomuodoltaan mikään prinssi, mutta suoritusponina erinomainen. Ori kilpaili hieman kouluratsastuksessa, mutta esteillä se oli parhaimmillaan. Gamin oli hieman "hevosmainen" ratsastaa eli saattoi kerätä niin sanottua pöllöenergiaa ja poukkoilla miten sattuu. Orilla oli kuitenkin kaksi vakioratsastajaa sen koko elämän ajan ja he tunsivat Gaminin konnankoukut tarkkaan. Gamin oli hieman hankala käsitellä, sillä se oli mestari avaamaan solmuja ja tekemään muita "kolttosia". Oria saatiinkin metsästää koko tallin joukolla useamman kerran ja jouduttiinpa sitä joskus kutsumaan poliisitkin apuun.
iie. Hellen oli erinomainen esimerkki siitä, miltä shetlanninponin kuuluu näyttää. Tamma menestyikin hyvin näyttelyissä ja se kantakirjattiin hyvillä pisteillä. Hellenin omistaja menehtyi kuitenkin yllättäen ja se myytiin muiden ponien ohella. Tamma päätyi harrasteponiksi pohjoisenglantilaiselle perheelle. Hellen oli hyvä käsitellä, mutta saattoi joskus innostua hieman liikaa. Tamma sai vain yhden jälkeläisen: Noble Kingin.
iei. Tibur Club oli melko keskinkertainen ori. Se pidettiin kuitenkin orina sen mutkattoman käsiteltävyyden ansiosta. Tiburilla kilpailtiin jonkin verran pikkukisoissa ilman mainittavaa menestystä. Ori ei olisi halunnut poistua muiden hevosten luota siksi aikaa, että suorituksesta olisi selvitty kunnialla. Myöhemmin ori astui muutaman oman tallin tamman. Tibur jouduttiin lopettamaan suolisolmun vuoksi vain 10-vuotiaana.
iee. Mary eli lähes koko elämänsä ratsastuskoulussa. Tamma oli mukava käsitellä, mutta ratsastettaessa saattoi tehdä aivan mitä itse halusi, mikäli ratsastaja ei osannut komentaa. Talutustunneilla Mary oli kuitenkin erinomainen, sillä se kantoi pieniä lapsia kiltisti satulassaan. Tamma oli monitoimiponi, jolla saattoi ratsastaa sekä sileällä että esteillä ja ajaa. Mary sai kaksi jälkeläistä, joista Chickasaw on menestynyt paremmin. Tamman toinen jälkeläinen on sekin ratsastuskouluponina.

eii. Elvis ostettiin Englannista Ruotsiin sen emän kanssa. Ori koulutettiin ratsuksi ja sillä kilpailtiin jonkin verran sekä este- että kouluratsastuksessa. Elvis kantakirjattiin toisella palkinnolla ja jäi vain karvan verran ensimmäiseen palkintoon oikeuttavista pisteistä. Ori oli aavistuksen hankala käsitellä, sillä se saattoi nousta pystyyn tai kiemurrella. Osaavien ihmisten käsissä se ei kuitenkaan aiheuttanut vahinkoa. Elvis eli aina 25-vuotiaaksi. Viimeiset vuotensa se asui kotieläinpihalla vuohiystäviensä kanssa.
eie. Kiss Me oli vain 94 senttimetriä korkea ruotsalaistamma. Se toimi seuraponina ja silloin tällöin kärryponina parivaljakossa. Kiss Me oli luonteeltaan rento käsitellä, eikä se tuntunut koskaan suuttuvan mistään. Tammaa näytettiin muutamissa näyttelyissä, mutta se ei kerännyt merkittävää menestystä. Kiss Me oli kuitenkin monen suosikki äärimmäisen suloisen ulkomuotonsa ansiosta. Tamma oli väriltään tummanruunikko. Elämänsä aikana Kiss Me sai kolme varsaa, jotka perivät emänsä hyvän käsiteltävyyden.
eei. Nasehent oli jokseenkin karjasluonteinen shetlanninponiori. Sen ruunivoikko väri ja vain 91 senttimetrin korkeus kuitenkin hurmasi monet. Nasehentilla oli taipumusta pystyynnousuun ja kaikenlaiseen muuhun kukkoiluun kun sitä talutettiin. Karsinassa ori pyrki aina tutkimaan ihmisten taskut, minkä takia se pidettiinkin kiinnisidottuna tai tuotiin käytävälle käsiteltäväksi. Nasehent sai kourallisen jälkeläisiä, jotka ovat menestyneet etenkin näyttelykehissä. Ori itse ei kilpaillut muualla kuin näyttelyissä, missä se kuitenkin sai ulkomuodostaan hyvää palautetta.
eee. Lyliad oli aluksi ratsastuskouluponi, mutta varsottuaan My onlyn se siirtyi hevosperheen nuorimman vesan kilpaponiksi. Tamma saavutti hyvää menestystä sekä koulu- että estekilpailuissa pelottoman ratsastajansa kanssa. Lyliad oli 107 senttimetriä korkea eli juuri ja juuri shetlanninponin sallituissa rajoissa. Luonteeltaan Lyliad oli mukava käsitellä, mutta etenkin esteradalla se innostui ja ratsastajan täytyi olla riittävän kylmäpäinen saadakseen tamman rauhoittumaan. Punarautias Lyliad viihtyi hyvin niin perheen muiden hevosten kanssa laitumella kuin omistajansa kanssa esteradoillakin. Tamma myös kantakirjattiin hyvin pistein ja se ansaitsi itselleen II-palkinnon.

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

YLA Laatuarvostelu

31.07.22 - YLA3 - 64.5p

Ravilaatuarvostelu

6/2023 - ei palk.

Kantakirjaus

20.12.20 - KTK-II - 77p

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt (40p)

30.04.23 - Overall CH (halter) - tuom. Spookiness, Adina

NJ Näyttelyt

12.04.21 - irtoSERT - tuom. Lissu T, Unia Trotters
12.02.24 - MVA-sert - tuom. Gabi, Radical Trotters

Rotunäyttelyt

31.03.23 - II palk - tuom. Miltsu
30.11.23 - I palk - tuom. Miltsu

Kisatulokset

VSY Cup 2 sijoitusta

31.12.23 - he C - 1/26 - VSY Cup (KRJ)
31.12.23 - 40cm - 3/20 - VSY Cup (ERJ)

Villit 8 sijoitusta

06.12.15 - helppo C - 2/24 - kutsu

24.08.14 - ravit - 1/4 - kutsu
19.02.16 - ravit - 2/9 - kutsu
31.03.16 - ravit - 1/6 - kutsu
11.06.16 - ravit - 2/9 - kutsu
19.06.16 - ravit - 1/9 - kutsu
24.06.16 - ravit - 2/8 - kutsu
19.07.16 - ravit - 3/9 - kutsu

Raviura

22.04.14 - hml - Maunola
29.04.14 - 1/11 - 3.04,4 - Maunolan ravitalli
30.06.14 - 7/11 - 3.27,4 - Valkolehto
25.07.14 - 1/4 - 3.00,4 - Pompej
19.12.14 - 10/15 - 3.04,8 - Keryston
19.02.15 - 1/5 - 3.04,1 - Pompej
27.03.15 - 9/14 - 3.00,7 - Bulevardi
28.03.15 - 13/13 - 3.04,6 - Minnantila
10.04.15 - hml - Bulevardi
20.04.15 - 6/10 - 3.05,1 - Pompeji
25.04.15 - 12/15 - 3.11,4 - Minnantila
26.04.15 - 8/15 - 3.02,1 - Bulevardi
20.05.15 - 1/10 - 3.10,3 - Snilli Trotters
01.06.15 - 1/8 - 3.08,2 - Pompeji
20.08.15 - 14/14 - 3.03,5 - Skyforge
06.12.15 - 8/10 - 03.05,3 - Aken rt
24.01.16 - 4/6 - 3.35,6 - Duįn Stable
27.01.16 - 4/5 - 3.07,1 - Duįn Stable
07.02.16 - 11/11 - 3.02,6 - Dśan Stable
17.02.16 - 3/4 - 3.04,9 - Salta
12.03.16 - 3/9 - 3.04,7 - Kerystonin kartano
23.03.16 - 10/10 - 3.13,3m - Kerystonin kartano
27.03.16 - 11/12 - 3.26,2 - Repola
30.03.16 - 6/11 - 2.58,5 - Snilli Trotters
24.04.16 - 8/8 - 3.15,0 - Kerystonin kartano
25.04.16 - 1/5 - 2.50,2 - KiRi
18.05.16 - 1/10 - 3.13,2 - Snilli Trotters
25.05.16 - 5/11 - 2.51,5 - Salta
31.05.16 - 9/11 - 3.02,2 - SpeedUp
15.06.16 - 9/11 - 2.57,2 - SpeedUp
16.06.16 - 5/6 - 2.59,3 - Kipin Kapin
17.07.16 - 7/12 - 2.55,4m - Starberry
25.07.16 - 3/10 - 3.05,2 - Aken rt
12.05.16 - 7/12 - 3.34,6 - Stall Mar Dusk
03.08.16 - 7/8 - 3.16,5 - Stall Mar Dusk
07.08.16 - 2/8 - 2.41,4 - Tuulan talli
04.09.16 - 3/5 - 2.53,8m - Keryston
09.09.16 - 1/7 - 2.52,1 - Salta
14.09.16 - 3/9 - 2.54,5 - Repola

Valmennukset

00.00.0000, valmennus, valmentaja: X
Ei valmennuksia.

Päiväkirja

06.09.16 Syyskauden avajaiset Varpulassa, kirjoittaja: Jannica (300s)
Söpöysnäyttelyt? Mietin pienessä mielessäni pohtiessani syksyn ratoksi ohjelmaa tallin hevosille. Josh voisi kyllä olla ihan mielenkiintoinen osallistuja ponien luokkaan, pohdin kirjoittaessani lomakkeeseen esittäjän jälkeen "A.D. Abbeyfield Joseph". Oli ori ainakin helppo esitettävä, joten miksipäs ei? Valmistelumme alkoivat jo edellisenä iltana, kun pesin orin kunnolla ja letitin harjan valmiiksi, siinä riittikin työnsarkaa, mutta pysyisipähän siistinä aamuun, mietin sulkiessani tallinoven kymmenen maissa illalla. Aamulla oli kiireistä aikaa, kun piti saada hevoset lastattua, valmisteltua ja ottaa vähän tavaraakin mukaan. Onneksi kaikki sujui hyvin ja pian olivat kaikki kyydissä hoitajat mukaan lukien. Mihinkähän mie edes joutuisin ilman heitä? Varpula oli meille entuudestaan tuntematon paikka, joten olimme varanneet hyvin aikaa sinne ajamiseen, tottahan se oli, että täältä pohjoisesta on joka paikkaan kamala matka.

Takapuolet hellinä pääsimme kuitenkin vihdoin paikalle. Ihan hirveästi ei osallistujia näkynyt paikalla olevan, joten vähempikin häsläys olisi näköjään lähteissä riittänyt.. Purettuani traikun hoitajat menivät taluttelemaan hevosia ja kävin ilmoittamassa pojat luokkiin. Josh starttaisi päivän toiseen näyttelyluokkaan poneille, jossa näkyi olevan orin lisäksi vain yksi osallistuja, mikä oli kyllä perin outoa. Luulisi, että täälläkin päin Suomea olisi osallistujia riittänyt? Verryteltyämme käsialueella muutaman ravipätkän olikin kello salakavalasti vierähtänyt kymmeneen ja näyttelyt käynnistettiin. Tunnelma oli huikea tallin voitettua edellinen hevosten näyttelyluokka ja odottavaisin mielin marssimme Joshin kanssa kehään shettistamman seuraksi. Joshia kiinnosti kovasti ihana neito, mutta onneksi jossain kohtaa se tajusi keskittyä itse asiaankin. Hieman ehkä odotetusti ori valittiin ravin esittämisen jälkeen luokan voittajaksi. Ori oli kuulemma tehnyt tuomariin suuren vaikutuksen etenkin käytöksellään tamman seurassa eikä ponin suuri ego yhtään haitannut sen esiintymistä, pikemminkin se sai esiin orin hyvät puolet. Ori hurmasi yleisönkin viimeistään siinä kohtaa, kun se kävi syömästä tuomarin taskusta muutaman porkkanan palkintojenjaossa. Ravikierroksella ori oli innostuksissaan ottanut muutaman laukka-askeleenkin, mutta se ei kuulemma ollenkaan haitannut näin komean orin kanssa.. Luokan kakkoseksi tuli hyväkäytöksinen shettistamma Little Star, joka myös hurmasi tuomarin rauhallisuudellaan.