Baywatch Frodo

ERJ-III, KERJ-III, VVJ-III

KutsumanimiFrodo RekisterinumeroVH15-029-0146
RotuBRP (50%) Säkäkorkeus139cm
Sukupuoliori Väritummanrautias
Syntymäaika18.06.2013 GB 18v Koulutustasohe A / 100cm / helppo / noviisi
OmistajaJannica (VRL-04799) KasvattajaAlek Goffert

Luonne

Karsinassa Frodon pääsääntöinen ilme on korvat niskaa vasten ja hammasrivistö esillä. Koskaan se ei ole ketään purrut, mutta hapannaaman lempinimen saanut poni kokeilee kyllä täysillä ja helposti pelottelee etenkin lapsia hoitotoimenpiteissä. Se kokeilee kaikkia, päivittäin ja jopa monta kertaa päivässä. Kukaan sitä ei ole ikinä pelännyt, eikä oria päästetä ihan ketä tahansa hoitamaan siltä varalta, että se tosiaan joskus jotain saakin aikaiseksi. Toisinaan se yrittää livahtaa karsinasta, joten yleensä se kannattaa hoitaa käytävällä molemmin puolin kytkettynä, ettei se pääse tekemään tuhmuuksia. Karsinassa hoitaessakin ovi kannattaa pitää lukittuna tai poni sidottuna, niin säästyy karkumatkoilta, sillä ori on haka huomaamaan milloin oven välissä on ponin mentävä aukko.. Kuopiminen on hauskaa, samoin pään viskely, etenkin silloin kun yrität laittaa suitsia päähän. Todellakin, kärsivällisyyttä tämän ponin kanssa tarvitaan hoitaessa ja käsitellessä jos mitä!

Kun vihdoin olet saanut varusteet puettua ponille ja sen talutettua monen mutkan kautta kentälle (ja ruohotupsun), alkaa steppaaminen edestakaisin ja ratsastajan yritys päästä selkään, onpa joskus oriin nähty hyppäävän pystyynkin tuossa tilanteessa aremman ratsastajan kanssa. Selkäännousu kannattaa tehdä reippaasti ja tarvittaessa pyytää opettaja tai muu aikuinen pitämään ponista kiinni, ettei se ehdi lähteä omille teilleen. Satulavyökin on suositeltavaa kiristää jo tallissa, jotta mahdollisen kentälle menon aikana ei satula keikahda vatsan alle, jos jotakin sattuu. Myös ennen selkäännousua on syytä tarkistaa vyön kireys, ettei käy nolosti jos ja kun Frodo ottaa sivuaskeleen kesken nousun. Alkuun ori tuntuu olevan kireä kuin viulunkieli, mutta päättäväisellä asenteella saa ponistakin ratsastettua rennon ja rehellisen, kunhan mukana on kosolti keskittymiskykyä, rauhallisuutta ja pitkiä hermoja ratsastajalla sekä riittävästi aikaa verryttelylle. Frodon on aina vain saatava käydä tahtojen taistelu, jonka se valitettavasti kyllä häviää joka kerta, selkään kun lasketaan ainoastaan kokeneimmat ratsastajat.

Kokeneen ratsastajan alla tästä ponista saa irti vaikka ja mitä! Se on reipas kouluponi, joka kuuntelee apuja hyvin lämmettyään riittävästi, vaikeampien tehtävien harjoituksissa Frodolle kannattaa välissä tarjoilla makupalaksi muutama helpompi tehtävä, jotta sen mielenkiinto riittää omalle tasolle saakka. Esteillä Frodo on pennin päällä kääntyvä ja sopivasti syttyvä pikkuponi, jolla on rohkeutta myös maastoesteille riittävästi, eikä se hätkähdä kisapaikoillakaan oudon näköisiä esteitä tai koristeita. Kilpailutilanteissa Frodo on jokseenkin ehkä helpompikin saada keskittymään tehtäviinsä, kuin kotona.

Ajaessa Frodo ei ole mikään automaattiponi, mutta osaa kyllä keskittyäkin jos sitä vaaditaan. Parhaiten orin kanssa sujuu kestävyysluokat, joissa se korvaa pientä kokoaan kestävyydellä ja erittäin hyvällä kunnolla. Frodo on melkoisen kuumenevaa sorttia kisapaikoilla ja sen psyykeen saaminen kisapaikalle voi olla toisinaan hankala tehtävä, etenkin jos on mukana tammaseuraa. Frodo on koulukokeessa vähän testaavainen ja voi etenkin hallikisoissa jäädä kytsimään reunoja ja uusia juttuja, jos sille ei anna riittävästi tekemistä heti alkuunsa. Pujottelut ja muut tarkkuutta vaativat työt sen sijaan sujuvat helpommin, ne kun tarjoavat jo itsessään pureskeltavaa ja työnsarkaa niin paljon että jopa Frodon keskittyminen pysyy purkissa. Kaikkineen Frodo on ajaessa pieni vekkuli poni nimensä mukaisesti ja saattaa ilmestyä minne tahansa, ainakin jos kuski on jätetty rannalle ruikuttamaan... Ja pahus sentään! Orin saaminen kiinni sen päästyä irti onkin sitten aivan toinen tarina kisapaikalla, on sitä saanut kerran jos toisenkin hävetä silmät päästään, etenkin kun orilla tuntuu napa osoittavan noissa tilanteissa tietenkin aina muiden hevosten luokse.

Sukutaulu

i. Baywatch Ego
xx rn 143
ii. Bellitello
rn 140
iii. Blarney trn 150
iie. Rianna rn 140
ie. Highway Hera
rt 137
iei. Scooby Roo rt 140
iee. Say-so Ellinor trt 138
e. White Whitley
wB rt 130
ei. Garrior Ethan
rt 132
eii. Chikko rt 132
eie. Alacazam rt 130
ee. Wendy I
rn 129
eei. Alto Vito rn 128
eee. Whiskey vkk 130
i. Baywatch Ego ja sen lähisuku on täynnä syötävän suloisia ja pieniä ponikokoisia täysiverisiä. Olin aivan ihastunut Frodon isän puoleiseen sukuun jo ennen kuin olin edes tavannut koko ponia, päässäni pyöri vain ajatus mistä näitä saa? Ruunikko vain 143cm korkea Ego on nimensä mukaisesti ison egon omaava orimainen ja muutenkin hyvin paljon meidän Frodoa muistuttava kiukkupeppu. Luonteen vuoksi se ei ole ollut mitenkään merkittävä kisahevosena, mutta pärjäsi sitäkin paremmin näyttelykehissä ja myös kantakirjattiin kakkospalkinnolla melko nuorena. Egolta jäi vain muutama jälkeläinen sen menehtyessä suolisolmuun 15-vuotiaana.
e. White Whitley on nimestään huolimatta rautias welsh B sektion edustaja, jolta löytyy korkeutta 130cm:n verran. Mukava ja helppo tamma on kisoissa kunnostautunut yhteistyöhaluinen kilparatsu, jonka kanssa onnistuvat kaikki kouluratsastuksesta kenttäratsun hommiin. Monipuolinen tamma on myös kerännyt oman emänsä tavoin näyttelykehässä kokemusta ja palkittu kantakirjassa kakkospalkinnoin. Whitleyltä on tähän mennessä jäänyt viisi varsaa ja jos kaikki menee hienosti, syntyy kuudes tänä kesänä.

ii. Bellitello eli Bellino oli ruunikko, miltei mustakin kesäkarvassaan eikä orilla ollut merkin merkkiä. Ponikokoinen täysiveriori oli monitoimihevonen, joka kilpaili koulussa, esteillä ja kenttäratsuna hyvin sijoituksin. 140-senttinen ori sai itse asiassa ensimmäisen jälkeläisensä karkureissulla ja sen kasvaessa huomattiin miten hienosti ori periyttää ominaisuuksiaan ratsuponijalostuksessa. Tämän jälkeen hyväsukuinen ori on ollut käytössä niin poni- kuin täysiverijalostukseenkin. Bellino lopetettiin iän tuomien vaivojen myötä 25-vuotiaana.
ie. Highway Hera on hyvin monipuolinen harrastetamma, mutta hieman aran luonteensa vuoksi ei ole kilpaillut juurikaan. Hera on herkkäsieluinen täysiveritamma, jolla on korkeutta ainoastaan 137cm. Lienee siis sanomattakin selvää, ettei tammasta tehty muun suvun tavoin laukkuria, vaan enemmänkin keskityttiin kasvattajan lasten harrastamiseen ja kotiponin ominaisuuksiin, joita kiltillä tammalla riitti paljon. Sen ansiosta tamma on myös saanut seitsemän varsaa, jonka jälkeen se on siirtynyt kokonaan eläkkeelle.
ei. Garrior Ethan on haastavan luonteen omaava poniori, joka hermostuu hetkessä ja osaavissakin käsissä saattaa äityä hankalaksi etenkin kodin ulkopuolella kun tammat oikein sekottavat pään. En ole ihan varma olisinko itse käyttänyt tällaisen luonteen omaavaa oria jalostuksessa, saati täysiverisen suvun kanssa, mutta tehty mikä tehty.. Luonnetta ehkä vähän onneksi korvaa komea ulkomuoto ja punertavan raudikko peitinkarva. 132-senttinen ori on palkittu kantakirjassa kakkosella, olisi saanut rakenteen puolesta ykkösenkin, mutta tarvittavat kisatulokset tai ratsupuolella näyttö tilaisuudessa puuttui. Näyttelymenestystä ja pikkuluokkia ori on hieman kiertänyt, mutta sanottakoot heti alkuun etteivät ne ole reaktiivisen oriin paikka.
ee. Wendy I on mukavaluonteinen tamma, jonka on varmasti ajateltu tasoittavan parikseen laitetun Ethanin luonnetta jälkikasvun suhteen ja siinä onkin onnistuttu ihan kivasti mitä tuon Frodon emän menoa on seurannut ja luonteeseen päässyt tutustumaan. Wendy on ruunikko 129cm korkea welshponi, joka on niittänyt kisaurallaan voittoja kouluratsuna sekä valjakkoajossa. Muutamia kansallisiakin näyttelypokaaleja vienyt tamma kantakirjattiin kakkospalkinnolle ja sai suhteellisen helpolla näyttelykierroksella Champion-arvonimen itselleen. Wendy sai muutaman varsan silloisen kasvattajansa tuttavan orin kanssa, joista tuli ratsuponeja, jonka jälkeen poni jäi kokonaan welshsiitokseen kasvattajalleen. Tamma kärsi vanhempana jalkavaivoista, joiden vuoksi se ei ole viime vuosina enää ollut siitoskäytössä vaan viettelee eläkeponin päiviä nummilla.

Jälkeläiset

Laatuarvostelut

KRJ Laatuarvostelu

Ei vielä arvosteltu.

ERJ Laatuarvostelu

30.06.23 - ERJ-III - 78p

KERJ Laatuarvostelu

30.11.23 - KERJ-III - 80.5p

VVJ Laatuarvostelu

31.12.23 - VVJ-III - 82.5p

Näyttelytulokset

VSN Näyttelyt

00.00.0000, Paikka, Luokka, Tulos

Kisatulokset

KRJ sijoitukset

Kilpailee koulua porrastetuissa, kisapisteet 37p.

30.06.18 - va B - 4/187 - KRJ Cup
31.07.18 - va B - 13/233 - KRJ Cup

ERJ sijoitukset

Kilpaillut porrastetut täyteen.
28.02.18 - 50cm - 7/55 - ERJ Cup (RT Lilja)

KERJ sijoitukset

Kilpaillut porrastetut täyteen.
31.10.22 - helppo - 5/77 - KERJ Cup

VVJ sijoitukset

Kilpaillut porrastetut täyteen.
31.03.18 - noviisi yhdistetty - 6/96 - VVJ Cup
31.08.23 - noviisi yhdistetty pareille - 4/56 - VVJ Cup

Valmennukset

01.11.23 kouluvalmennus, valmentaja: Jannica (404s)
Frodon valmennus oli siirretty kentältä maneesiin tänään, lunta oli tuprutellut sen verran, että ponin keskittyminen ei kentällä kyllä riittäisi minnekään. Se oli ollut tavallistakin hankalempi tänä syksynä, emmekä vieläkään osanneet oikein sanoa miksi. Jessica oli jo varustaessa ilmeisesti saanut komentaa oripoikaa oikein kunnolla. Sen verran punakka oli tytön naama, kun he viimein saapuivat maneesiin - vartin myöhässä. Selkään päästyään he saivat aloitella alkukäynneissä jo virittelemään tunnelmaa ylle, kikka joka oli Frodon kanssa heti meille muuttaessa keksitty kesyttämään hurjat tiikerit katsomon reunalla ja mitä muuta ori sitten näkikään kyllästyessään tai energiapäissään. Ori tuntui harvinaisen täysjärkiseltä alkuverryttelyssä, oikein itseäkin hätkähdytti mistä Jessica oli saanut noin nopeasti kaivettua motivaation ponista ulos. Ratsukko sai koota vapaamman ravailun jälkeen ohjat kunnolla tuntumalle ja nostamaan laukat aina pitkille sivuille. Lyhyet sivut mentiin harjoitusravia ja tarvittaessa tehtiin kulmiin voltteja, mikäli ori alkaisi liiaksi ennakoimaan laukannostoja. Tässä harjoituksessa huolellinen alkuverryttely näytti tuottavan tulosta ja ori oli hyvin kuulolla ja yhteistyö näytti tasaiselta.

Laukkatehtävää aikansa tehtyään otettiin vähän välikäyntejä ennen kuin siirryttäisiin varsinaisen päivän agendan pariin, joka koski kolmikaarista kiemurauraa. Sitä lähdettiin tulemaan melkein heti käynnissä, muistuteltiin vähän suoristavista avuista ratsastajaa ja samalla harjoiteltiin sitä koulukentillä vaadittavaa pientä apujen käyttöä, joka toisinaan kyllä Frodon kanssa saattoi olla hyvinkin haasteellista. Ravissa kolmikaarinen sujui tottuneesti, joten muutaman kerran sen otettuaan saatiinkin siirtyä laukkatehtävän pariin jo. Ensimmäinen ja viimeinen kaari tultaisiin myötälaukassa ja keskimmäinen vastalaukassa, joka aiheutti kovasti päänvaivaa ponille. Se kun ei malttanut millään olla laukkoja vaihtamatta, nyt kun kerran sellaisenkin tempun oli tyttö sille opettanut. Tehtävä lähti sujumaan kivasti molempien osapuolten ollessa tehtävän tasalla. Tasapainon kanssa oli vastalaukan kaarella vielä vähän hakemista, mutta kyllä se helppo A - tasoiselle ratsukolle kelpasi hyvin mitä aikaan saatiin. Seuraavilla kierroksilla tiedettiin jo vähän tasapainottaa apuja enemmän tukemaan orin menoa. Muutaman toiston jälkeen laukassakin alkoi jo sujumaan mukavasti.

Lopputunnista ehdimme vielä ottamaan muutamia pohkeenväistön harjoituksia. Aloittelimme käynnissä tulemalla pituushalkaisijaa pitkin minua kohti, meillä oli tänään käytössä vain puolikas maneesista ponin pienen koon vuoksi, joten ratsukko sai helposti tultua uudelleen pituushalkaisijalle aina, kun oli uralle päässyt ja kierroksen loppuun. Tehtävä sai oria kuulolle paremmin ja Jessica sai ponin kulkemaan jotakuinkin suorana pituushalkaisijalle, kunnes alettiin väistämään. Väistöt näyttivät lopputunnista jo tosi hienoilta, jonka vuoksi rohkea ratsastaja sai innoissaan kokeilla niitä myös laukassa molempiin suuntiin. Ei ihan vaativan tason suoritus, mutta yllätykseksi ori sentään kykeni joitakin ristikkäisiä askelia ottamaan laukassakin eikä tupsahtanut heti nenilleen. Yhteistyö näytti tänään muutenkin toimivan tosi hyvin ja ratsukko sai jäädä vielä tekemään itsenäiset loppuverryttelyt maneesille jatkaessani muihin hommiin.

Päiväkirja

00.00.0000, kirjoittaja: X
Ei merkintöjä.